Cercar en aquest blog

dijous, 13 de gener del 2011

Aranya / Araña


Aranya ve del grec aracne i del llatí aranea, és per això que pels cultismes mantenim la c i diem aràcnids, aracnoide, aracnofòbia, et cetera i als mots patrimonials no hi apareix.
Aracne era la filla d’Idmó, un tintorer lidi, i era molt famosa per la seva habilitat teixint i brodant; tanta era la seva habilitat que hom deia que Aracne era deixebla de la pròpia Atenea, deessa de la saviesa i de les filoses. L’orgull d’Aracne, però, la va dur a manifestar que la seva habilitat era mèrit únicament seu i es va atrevir a proposar-li un repte a la pròpia Atenea, que va acceptar.
Totes dues van iniciar un tapís i Aracne en va fer un de perfecte en què s’hi mostraven les aventures amoroses de Zeus, la qual cosa Atenea va considerar com una ofensa i li va esquinçar el tapís. Aracne va enfollir i es va suïcidar: es va penjar. Atenea però va decidir que en mantindria la memòria i la va transformar en un ésser negre, en senyal de dol, que viu penjat, en record a la forma com va morir i que no para de teixir en reconeixement a la seva habilitat: l’aranya.

Araña viene del griego aracne y del latín aranea, por eso en cultismos aparece la c (v.gr. aracnoide, arácnido, aracnofobia, et cetera) y en palabras patrimoniales no.
Aracne era la hija de Idmón, un tintorero lidio, y era muy famosa por su habilidad tejiendo y bordando, hasta el punto la gente decía que era discípula de Atenea, diosa de la sabiduría y de las hilanderas. El orgullo de Aracne la llevó a declarar que su habilidad era mérito propio y llegó a retar a la mismísima Atenea, reto que la diosa aceptó.
Ambas tejieron su tapiz, el de Aracne estaba tan bien elaborado como el de Atenea, pero puesto que representaba los amoríos de Zeus, fue interpretado como una ofensa por la diosa y lo rasgó hasta dejarlo hecho añicos. Aracne ante esta reacción enloqueció y se suicidó y Atenea decidió mantener su recuerdo creando un ser de color negro en señal de duelo, que vive colgado en recuerdo a como murió y que no para de tejer en reconocimiento a su habilidad: la araña.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada